Interview : 25 mei na de Ronde van Limburg 

Interview : dinsdag 11 mei door Niels Bastiaens 

 

https://www.wielerflits.be/nieuws/arne-marit-zoekt-sprintkansen-in-hongarije-de-machtssprints-zijn-ideaal-voor-mij/

 

 

 

Interview : zondag 9 mei met onze huisjournalist 

 

Woensdag gaat Arne van start in de Ronde van Hongarije, de eerste rittenkoers van de 21-jarige Vollezelenaar. Een meerdaagse die hem goed zou moeten liggen, zegt hij zelf.  “Van de vijf ritten zullen er waarschijnlijk vier op een sprint uitdraaien. Ik hoop om mij te kunnen tonen.”

 

Met welke ambities sta je aan de start je eerste rittenkoers?

Ik hoop om een paar mooie uitslagen te rijden. Winnen wordt waarschijnlijk net iets te veel gevraagd, maar een top 10 plaats, daar ga ik zeer tevreden mee zijn.

Ik ben ook wel supergemotiveerd. De tweede rit, op donderdag, ligt mij het beste. Ik hoop dat ik me daar kan tonen en daarmee de resultaten van de laatste koersen wat te doen vergeten. Want die waren toch teleurstellend. Ik ga content zijn als het eens meezit ook.

 

Daarmee verwijs je waarschijnlijk naar je val. Ben je daar al volledig van hersteld?

Ik voel mij al veel beter. Bij mijn val in de Waalse Pijl, viel ik verkeerd op mijn pols. Eerst probeerde ik om nog verder te fietsen, maar na 60 km ging het echt niet meer. Toen ik ’s avonds thuis was, kon ik mijn pols niet meer plooien en stond hij helemaal gezwollen. Ik vreesde voor een breuk. Zo erg was het gelukkig niet. Als ik er een percentage op moet plakken, zou ik zeggen dat ik voor 90% hersteld ben. Soms krijg ik toch nog eens een pijnscheut in die pols, maar het gaat.

 

Wanneer heb je er dan zoal last van?

Wanneer ik op kasseien of  in een putje in de weg rij, dan kan het erin schieten. Maar gelukkig heb ik in de sprints geen last. Aan mijn stuur trekken om kracht te genereren is geen probleem. Hopelijk zijn er geen sprint bij op kasseien (lacht).

 

Wat is je rol binnen de ploeg in deze ronde?

We gaan naar daar met 2 echte sprinters, Sacha Weemaes en mezelf. Afhankelijk van het koersverloop zullen we onze koerstactiek bepalen. Sacha kan iets moeilijker een bergje over, maar is in de sprint dan misschien net een tikkeltje sneller. De koersprofielen van de eerste 4 koersdagen zijn net iets zwaarder, dus daar is de kans iets groter dat mijn kaart wordt getrokken. De laatste koersdag is een korte rit, volledig in lijn. Daar denk ik dat we Sacha zullen uitspelen. Hopelijk kan ik daar de sprint goed aantrekken voor hem.

 

Hoe ging de voorbereiding?

Ik voel me goed. Ik heb al mijn trainingen kunnen afwerken. Ik heb mijn beste waardes getrapt sinds het begin van de stage. Dus dat belooft !  Ik heb een nieuwe piek bereikt. En ook in het kopje zit het goed.

 

Zijn er nog andere toppers die meerijden?

Jazeker. Mike Theunissen, die al een rit heeft gewonnen in de Tour. Ook Edward Theuns rijdt mee. En Jordi Meus, die vorig jaar Belgisch kampioen werd bij de beloften. Op dat BK werd ik toen tweede. Dat is ook een opkomend talent. Maar er is geen enkele sprinter die meerijdt, waarvan ik denk dat ik hem niet kan kloppen.

 

  

Hoe is het eigenlijk om tussen al die toppers te rijden?

Heel leuk. Ik praat wel veel met de Belgen in het peleton, Zoals met ‘den Oliver’ (Naesen, red.). Ook met Greg Van Avermaet heb ik al eens een babbeltje geslaan. Maar op de belangrijke punten moet je wel je knop kunnen omschakelen. Als iemand als Démare komt drummen voor zijn plaatsje, mag ik me niet laten doen omdat hij al meer heeft bewezen. Ik moet ook vechten voor mijn plaats.

 

 

Waar kunnen de fans jou volgen?

Sowieso kan je altijd alle uitslagen volgen op de website van ProCyclingStats. Daarnaast wordt de koers ook ’s avonds uitgesteld uitgezonden op Eurosport. De laatste etappe in Istanboel wordt wel live uitgezonden. Die start al om 12uur ’s middags en dat is een rit van 90km. Je kan de laatste rit dus live kijken voor de uitzending van de Giro begint.